Ionische kust

De Ionische kust - Policoro en Metaponto

strand_policoroVanaf Senise is het 48 kilometer tot de Ionische kustplaats Policoro. De kust is binnen een half uur eenvoudig te bereiken via de SS 653, een prachtige autoweg tussen de bergen die enkele kilometers voor de kust door de vruchtbare vlakte van Metaponto loopt. Men noemt de vlakte de ‘California del Sud’ vanwege de rijke argrarische cultuur die in dit gebied is ontwikkeld. Door het milde klimaat vinden de enorme hoeveelheden fruit en groenten die hier geteeld worden hun weg naar de rest van Italië en Europa. Het warmere seizoen begint hier eind maart tot het begin van november.

strand policoro

Vanuit Metaponte strekt de Ionische kust zich 35km. lang uit tot aan Nova Siri en is compleet anders dan de Tyrrheense kant. De kustlijn is van goudkleurig zand, heeft brede stranden met ligbedden, parasols en heerlijke restaurants. De lokale gerechten, waaronder verse vis, gaan vergezeld met wijn uit de omgeving. Het zeewater is er helder en schoon en is onder meer een broedplaats voor zeeschilpadden. Aan de zuidkant ziet men de bergen van Pollino.

strand policoroNet als heel Zuid-Italië behoorde ook Basilicata eens tot Magna Graecia, het grote Griekse rijk van weleer. Je kunt dit terugzien aan de Griekse ruïnes die je verspreid over het landschap aantreft. Helaas zijn ze vaak moeilijk bereikbaar en slecht onderhouden. Een uitzondering hierop vormen de tempels bij Metaponto. De meest interessante voorbeelden zijn de Tavole Palatine, de ruïnes van een theater en een Dorische tempel uit de 6e eeuw v. Chr. die je aantreft in de zogenoemde Zona Archeologica.

Ten westen van de stad Policoro ligt de plaats Heraclea, de plaats waar ooit de Griekse stad Heraclea in de 6e eeuw van Christus gelegen heeft. De resten van de stad zijn nog steeds te bezichtigen. Bij de opgravingen is het Museo Nazionale della Sirtide gevestigd met voorwerpen die aan de Griekse stad en het nog oudere Siris gerelateerd zijn.

strandpolicoro

Metaponto en Policoro zijn de bekendste steden aan deze kust en zijn op vandaag de dag volledig ingesteld op de tot nu toe vooral Italiaanse toeristen.

 In zuidelijke richting van Policoro ligt het natuurpark ‘Bosco Pantano’ (het Pantano bos) een oerbos aan de monding van de rivier de Sinni.

Alhoewel Metaponto en Policoro de bekenste kustplaatsen zijn aan de Ionische kust zijn er nog een aantal andere plaatsen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken zoals: Nova Siri, Rotondella, Lido di Quaranotto, Lido di Pisticci of het Lido van Scanzano Jonico.

Klik hier voor onze gezellige workshop YOGA en de ITALIAANSE KEUKEN
Vanaf € 1695,- p.w.
Landgoed Misossero
1 tot 12 / 16 personen (incl. le Stalle)
Bekijk en boek
Vanaf € 1230,- p.w.
Casa Olive
1 tot 8/9 personen
Bekijk en boek
Vanaf € ,- p.w.
Casa Mimosa
2 tot 4 (evt. 6) personen
Bekijk en boek
Vanaf € 1097,- p.w.
Casa Aquila
1 tot 8 personen
Bekijk en boek
Vanaf € 1795,- p.w.
Villa Pettirosso
9 tot 12 personen
Bekijk en boek
Vanaf € 245,- p.w.
Le Stalle
Uitbreiding voor Casa Mimosa of Casa Olive
Bekijk en boek
Deze maatwerk website is gemaakt met de Websitemachine.nl tmp-achtergrond