De olijvenpluk

De olijfbomen komen tot bloei in de maand mei (afhankelijk van de streek en het weer: begin of eind mei). Traditioneel wordt dit door vele landbouwers gevierd.

Uit de stampers van de kleine, witte bloemetjes, komen olijfjes tot ontwikkeling. Ze hebben een ganse zomer nodig om tot rijping te komen

In de maand november en december plukken wij onze olijven in Pollino, Basilicata. Olijfboom

Voordat de pluk begint heerst er veel 'onrust' en bedrijvigheid onder de bevolking.

Iedere dag gaat men kijken of de oliepersfabriek, de frantoio, open is en als dit gebeurt is het startschot voor de pluk gegeven en gaat de volledige bevolking oogsten.

Familieleden, vrienden, iedereen loopt uit om elkaar te helpen met het oogsten en er heerst veel spanning over de kwaliteit en kwantiteit van de olijven

Er zijn verschillende manieren van oogsten:

De werkwijze die de minste inspanning kost is gewoon af te wachten tot de rijpe olijven van de boom vallen, maar dan verkrijg je olijfolie met een hoge zuurgraad die niet geschikt is voor consumptie. Deze wordt gebruikt voor zeep, schoonheidsproducten e.d.

De klassieke manier van plukken is het gebruik van een rakeltje die met de bladgroeirichting mee door de takken wordt gehaald, waardoor de olijven op de grondnetten vallen (lijkt op haren kammen of aalbessen ritsen)

De olijven die hoger hangen worden met de ladder geplukt of in sommige delen van Italië met een bamboestok uit de takken geslagen.

Er wordt gezegd dat dit de boom "pijn"doet, in ieder geval worden de takjes zeker wel beschadigd dus wij van De eend kiezen voor het ladderen en niet voor het "slaan"van de olijven.

Alle olijven, bladeren en takjes vallen op de grondnetten die onder de bomen worden gelegd 
De takjes en bladeren worden met de hand en de zeef verwijderd en de olijven worden in kratten gedaan om naar de 'frantoio" te worden gebracht .

Er zijn ook manieren uitgedacht om machinaal te kunnen oogsten

De bekendste is wel de trilmachine, die de boom zodanig schudt zodat de olijven er binnen enkele seconden als een forse hagelbui uitvallen. Hiervoor moet de boomgaard wel vlak zijn en moet er ook voldoende ruimte tussen de bomen zijn.

Ook wordt er tegenwoordig geoogst met een mechanisch aangedreven kunsthand welke schudt en grijpt.

Deze methode gaat heel snel maar maakt heel veel kabaal want de kunsthand wordt aangedreven door een motor en de charme van het plukken verdwijnt dan wel!

Klik hier voor onze gezellige workshop YOGA en de ITALIAANSE KEUKEN
Vanaf € 1695,- p.w.
Landgoed Misossero
1 tot 12 / 16 personen (incl. le Stalle)
Bekijk en boek
Vanaf € 1230,- p.w.
Casa Olive
1 tot 8/9 personen
Bekijk en boek
Vanaf € ,- p.w.
Casa Mimosa
2 tot 4 (evt. 6) personen
Bekijk en boek
Vanaf € 1097,- p.w.
Casa Aquila
1 tot 8 personen
Bekijk en boek
Vanaf € 1795,- p.w.
Villa Pettirosso
9 tot 12 personen
Bekijk en boek
Vanaf € 245,- p.w.
Le Stalle
Uitbreiding voor Casa Mimosa of Casa Olive
Bekijk en boek
Deze maatwerk website is gemaakt met de Websitemachine.nl tmp-achtergrond